Dyson Vassilias
hello@websi-bg.com
Варна, България
17/07/2024

За нашето българско масло от роза

българско масло от роза

Повече за нашето българско масло от роза.

Маслото от българска роза за коса може да се смеси с друго, по-евтино базово масло (като бадемово или зехтин и др.). И след това трябва да се втрие в кожата на главата. Между другото, можете също да добавите от ценното българско розово масло към Вашия шампоан или балсам.

Българско розово масло от България

Розовите масла най-често се свързват с България. Когато се говори за тях, хората най-често се сещат за продукти от известната Розова долина. Разположена в централната част на страната, близо до град Казанлък. Това място прави незабравимо впечатление на посетителите. Тя е обсипана с полета от рози до самия хоризонт и покрита с аромата, който те излъчват.

В края на пролетта се извършва ритуал за събиране на розови листенца. От които по-късно ще направят ароматни български розови масла.

Цветовете се събират в Розовата долина точно един месец, от третото десетдневие на май до началото на лятото, много рано сутрин, преди изгрев слънце. Цветните венчелистчета отиват направо от полето в дестилерията, където се нагряват в медни казани. Резултатът от този процес е отлично по качество маслото от българска роза, както и розова вода.

За производството на 1 литър от беценната течност на маслото от българска роза са необходими 3 тона венчелистчета, а за една капка са нужни цели 50 цвята!

Това прави цените на българското розово масло главоломно високи. На световния пазар тцената му излиза до 8000 евро за килограм.

Българските етеричните розови масла от цвят на българска дамаска са един от експортните продукти на страната. Смята се, че 70 процента от световното производство на маслото от българска роза идва именно от България.

Българското розово масло – с изключително високи цени на световния пазар, но недостатъчно заплащане за труда на берачите на розовите цветове.

Името на уханната маслодайна роза

„Царица роза” е името на уханната маслодайна роза, която от незапомнени времена се отглежда от жителите на китните градчета в южното подножие на Стара планина – Карлово, Казанлък, Стрелча и Перущица. Затова не е случайно, че повече от 40 години в градовете Казанлък и Карлово има традиция да се избира най-красивата девойка, която да бъде окичена с короната на Царицата на розата.

Коментарите са изключени.