Dyson Vassilias
hello@websi-bg.com
Варна, България
21/06/2024

Защо да включим прясното мляко в диетата си?

прясното мляко

Още за прясното мляко и ползите от консумацията му

Хората, които ядат само растителни протеини, имат намалено съдържание на хемоглобин и имат по-ниска устойчивост срещу патогени на инфекциозни заболявания. Може би само хората, които са алергични към протеините на прясното мляко, могат да имат причини да откажат този ценен продукт. Но дори и в такива случаи има много алтернативи.

Например консумацията на ферментирали млечни продукти, в които протеините, по време на процеса на ферментация от стартерни микроорганизми, донякъде променят структурата си и вече не се възприемат от тялото като явно чужди.

Възможна е и замяна на краве прясно мляко с мляко от други животни или със специализирани продукти на базата на хидролизирани млечни протеини.

Хората с лактазна недостатъчност не могат да консумират прясно натурално мляко: изпитват подуване и дискомфорт.

Но тези хора могат да консумират продукти, в които лактозата вече е разградена до известна степен от ензимите на полезните ферментиращи микроорганизми.

Те могат да пият кефир, кисело мляко и кисело мляко и да ядат сирена, извара и сметана. Следователно можем да говорим само за относителен дискомфорт при консумация на мляко при хора с лактазен дефицит: те имат отлична алтернатива на прясното мляко, която може да ги снабди с основни млечни протеини и мазнини.

Мазнините в главната роля

Днес има много атаки срещу млечните мазнини от хора, които преследват свои собствени цели, включително маркетингови – популяризиране на немлечни мазнини. Но е важно да се отбележи, че човешкото тяло наистина се нуждае от млечна мазнина.

Да, всяка мазнина, включително млечната мазнина, е най-висококалоричното хранително вещество. Но ако не говорим за сметана с високо съдържание на мазнини или заквасена сметана, а за мляко, тогава обикновеното нормализирано мляко съдържа от 3 до 3,5 процента мазнини.

Млечната мазнина в прясното мляко е важна не само заради енергийната си стойност, но и защото съдържа бързо усвоими средноверижни мастни киселини, като капронова, каприлова, капринова.

Благодарение на това свойство киселините със средна верига, които се отделят по време на фракционирането на млечните мазнини, се използват като добавки – те се обогатяват с тях, например, в спортното хранене, т.е. храненето на хора, които прекарват много енергия и трябва бързо да я възстановите.

Коментарите са изключени.