Dyson Vassilias
hello@websi-bg.com
Варна, България
17/07/2024

Немедицински употреби на стероиди и рискове от употребата им

стероиди

Стероидите, обикновено под формата на тестостерон и са отчасти отговорни за развитието на тялото, особено сред тийнейджърите. Те имат андрогенен ефект, свързан с промени в първичните и вторичните сексуални характеристики, като промени в гласа, окосмяване по тялото, развитие на мускулите и растеж на костите. Когато стероидите навлизат в клетките, те активират определени гени, отговорни за създаването и използването на протеини. В резултат на това целият протеин отива за развитието и увеличаването на човешката мускулна маса. Тъй като употребата на стероиди от спортисти е неконтролирана и в дози, десетки пъти по-високи от допустимите, рискът от развитие на странични ефекти достига 70%.

Хората, които редовно използват стероиди, са седем пъти по-склонни да развият рак на черния дроб, десет пъти по-вероятно да имат сърдечно-съдови заболявания, пет пъти по-вероятно да имат репродуктивни заболявания и много пъти по-вероятно да страдат от психични заболявания и психологически разстройства, отколкото хората, които го правят не използвайте стероиди.

Странични ефекти от краткотрайна употреба на стероиди

Вредите от стероидите са свързани с:

Акне, атрофия на тестисите, намалено производство на сперма, гинекомастия, високо кръвно налягане, повишени нива на лошия холестерол, уголемяване на простатата, влошаване на чернодробната функция, необоснована агресия.

Странични ефекти от продължителна употреба на стероиди:

Хепатит и цироза на черния дроб, неврологични проблеми, летаргия, а след спиране на употреба – затлъстяване, агресивност.

Поддръжниците на употребата на стероиди вярват, че ползите от тези лекарства надвишават вредата. Но вижте списъка със странични ефекти, много от които са постоянни.

Практикувайте „чисти“ спортове и живейте пълноценен, здравословен живот.

Анаболните стероиди са синтетични (изкуствени) версии на тестостерон, които се използват за мускулен растеж.

Анаболните стероиди са хормони, които насърчават мускулния растеж и увеличават силата и енергията.

Употребата им също може да доведе до много странични ефекти, включително психологически (промени в настроението, агресивно поведение, раздразнителност) и физически (акне, маскулинизиращи ефекти при жените, уголемяване на гърдите при мъжете).

Тези вещества могат да бъдат открити в урината в продължение на 6 месеца.

Лечението на практика включва прекратяване на употребата на стероиди.

Коментарите са изключени.