Dyson Vassilias
hello@websi-bg.com
Варна, България
21/06/2024

Какви вещи могат да се почистват на химическо чистене?

химическо чистене

Не всички артикули могат да се почистват на химическо чистене. Някои не подлежат на химическо почистване, защото може да се повредят.

Как да не правите грешки и да разберете със сигурност?

На етикета на текстилния продукт символите показват правилата за обработка. Сред тези символи кръг с буквата „P“ означава, че е разрешено почистване с перхлоретилен, „F“ – с въглеводороди, „A“ – с всякакви средства. Хоризонтална линия в долната част на кръга показва нежни условия на химическо чистене, а празен зачеркнат кръг показва, че артикулът не подлежи на този вид обработка.

Химическото чистене е процес, при който дрехите се почистват със специални почистващи препарати. Най-често този разтворител е тетрахлоретилен. Отново да кажем, че за разлика от прането, което се извършва у дома, химическото чистене не изисква използването на вода.

Целият цикъл се извършва в специално оборудване. Едно облекло се поставя в резервоара на специални машини заедно с разтворителя. След това продуктът се почиства и изсушава.

Уредите се използват и за регенериране на перилен препарат. Подлага се на дестилация – след такова пречистване може да се използва повторно. Следователно химическото чистене е по-екологично, отколкото може би си мислите. За разлика от домашните методи за почистване, не са необходими големи количества вода и препарати.

Какво е тетрахлоретилен?

Веществото, използвано в процеса на химическо чистене, тетрахлоретилен, е органично съединение със сладникава миризма, което е в течно състояние. То е производно на етилена, в което водородът е заменен с хлорни атоми. Освен че премахва петна, той също работи добре като разтворител и почистващ препарат.

Тетрахлоретиленът също така допринесе за борбата срещу една от паразитните болести, често срещани в тропическия климат. Когато извършвате химическо чистене, трябва да помните, че директният контакт с това вещество е опасен за здравето – дори има подозрения, че може да е канцероген. Процесите на химическо чистене обаче са предназначени да намалят възможно най-много тези рискове.

Коментарите са изключени.