Dyson Vassilias
hello@websi-bg.com
Варна, България
21/06/2024

Как да почистите мека мебел от началото до края

Как да почистите мека мебел

Животът би бил по-лесен, ако можете да хвърлите целия си диван в пералнята. Как да почистите мека мебел? За повечето от нас обаче прането на дивана е многоетапен процес. За някои рутинни почиствания трябва да следвате само една или две от стъпките по-долу. В други случаи може да откриете, че изпълнявате всяка стъпка.

Някои тъкани са по-чувствителни от други, така че не забравяйте първо да тествате почистващи препарати и инструменти на място, което не се вижда. Вашите мебели ще имат етикет (обикновено отдолу), който казва как да перете диван, който е направен от конкретните материали.

Как да почистите мека мебел?

  • Премахнете космите и отломките

Прахосмукачка с пръчка или накрайник за тапицерия е голяма помощ за първата фаза на сухото почистване на дивана. Разхлабете всяка налепнала мръсотия с четка с косми. След това почистете с прахосмукачка всяка възглавница от всички страни, за да премахнете разпуснатите косми от домашни любимци, прах, мръсотия и други натрупани отпадъци. Не забравяйте също да почистите с прахосмукачка отдолу и между възглавниците. През повечето време се нуждаете само от няколко минути прахосмукачка, за да бъдете възнаградени със свеж, чист диван.

  • Почистете тапицерията с пара

Почистване на дивана с пара е популярен начин за справяне с миризми, петна, алергени и бактерии. Паренето работи най-добре върху издръжливи тъкани, които няма да се повредят от намокряне. За почистване с пара ще ви е необходима парочистачка за килими с приставка за мебели, машина за пара за дрехи или ютия с настройка за пара. Ако не притежавате параход, много магазини за хранителни стоки и железария ги предлагат под наем.

Перфектна техника за почистване на мека мебел на пара

Запарете дивана и възглавниците си с бързи движения, като движите уреда за пара постоянно, за да не пренасищате възглавниците или тапицерията. Когато сте готови, дайте възможност на всяка възглавница да изсъхне, преди да я поставите обратно на дивана. Много парни машини ще изсмучат влагата обратно от дивана, докато вървят. Ако използвате уред за изпаряване на дрехи или ютия, ще трябва да дадете на дивана си достатъчно време да изсъхне.

Внимавайте да не се изгорите с пара. Парата се издига, така че никога не трябва да стоите директно над дюзата на парахода.

Дезинфекцирайте дивана си

Независимо дали сте имали болен член на семейството или сте проактивни, за да предотвратите скриването на микроби в мебелите ви, може да искате да дезинфекцирате дивана си.

Почистването с пара е най-разпространеният метод за дезинфекция на мебели. Някои производители на домакински почистващи препарати продават спрейове за дезинфекция на дома. Въпреки това е важно да се уверите, че избраният от вас спрей е безопасен за използване върху тъкани. Тествайте почистващия препарат на скрито място, за да сте сигурни, че спреят няма да повреди тапицерията ви.

С дезинфектанта, закупен от магазина, не забравяйте да следвате инструкциите на производителя и да осигурите достатъчно вентилация. Можете също така да спестите пари, като направите свой собствен спрей за дезинфекция на дивана. Просто използвайте рецептата по-долу.

Коментарите са изключени.