Dyson Vassilias
hello@websi-bg.com
Варна, България
17/07/2024

Защо е необходимо да се мие пътната настилка?

Защо е необходимо да се мие пътната настилка?

Защо е необходимо да се мие пътната настилка?

Когато вали, натрупванията от прах се превръщат в кал, което намалява сцеплението на колелата с пътната настилка, което може да доведе до злополука. Ето защо е необходимо систематично да се почистват градските пътища от прах, мръсотия и отломки. За целта се използва измиването на пътното платно на улиците с поливни машини.

Оборудването за миене на пътища е камион, например Kamaz, на който са монтирани:

  • резервоар с тръбна система;
  • помпа;
  • дюза;
  • сменяеми дюзи за насочване и разпръскване на струята.

Пълненето на резервоара се извършва чрез маркуч, свързан към водопроводната мрежа. Помпата доставя вода от резервоара под налягане към дюзата. Дюзите, монтирани върху него, са ориентирани под определен ъгъл спрямо пътната настилка, когато водата се подава от помпа, от тях избухва мощна ветрилообразна струя, която отмива мръсотията до бордюра, по който се влива във водата прием добре.

Миенето на пътното платно на градските улици се извършва през нощта и рано сутрин, когато интензивността на движението е минимална. За да се постигне висококачествено отделяне на мръсотия и отломки от пътната настилка и транспортирането им до ямата за буря, скоростта на работещото оборудване за поливане трябва да бъде 8 km / h, движението трябва да бъде насочено надолу. Не се допуска измиване на мръсотия и отломки с поливане на тревни площи, тротоари, спирки на обществен транспорт, паркинги, крайпътни сгради.

Ако ширината на пътното платно не надвишава 12 m, то се измива с една машина. Първо измива едната половина на пътя, след това се връща празен в първоначалното си положение и измива другата страна на пътното платно. Ако пътят е с широчина над 12 m, тогава той се измива от колона от поливни съоръжения. Колата минава първа по централната линия, измивайки централната част на пътя. От двете му страни на разстояние 10-20 м следват още два автомобила, след 10-20 м всеки от тях е следван от още един блок специална техника. Лентата, измита от предишната машина, трябва да се припокрива с 0,7-1 m със следващата.

 

Повече за необходимостта да се мие пътната настилка тук.

Коментарите са изключени.