Dyson Vassilias
hello@websi-bg.com
Варна, България
02/12/2023

В коя храна да търсим витамин D?

витамин Д

Най-бързият начин да получите витамин Д е консервиран черен дроб на треска. Да, той е безумно калоричен, но е достатъчно да изядете 20-30 грама черен дроб на треска, да го намажете върху парче хляб на закуска и можете да сте напълно спокойни през следващите два-три дни.

Така ще имате витамин D в повече или по-малко адекватна концентрация. Други източници на витамин D: пълномаслени млечни продукти, яйчен жълтък, сардини, змиорка, херинга.

Въпросът обаче е в друго – вие сами никога няма да можете да измерите дозата витамин D, от която се нуждаете всъщност.

Точната оценка на производството на витамин по време на излагане на слънце е доста трудна. Но има доказателства, че в кожата на възрастен, облечен в бански костюм и изложен на слънце на нивото на минималната еритематозна доза (леко зачервяване на ден след облъчване), се образува количество витамин D, еквивалентно на 10 000–25 000 IU.

През есенно-зимния сезон се препоръчват предимно различни хранителни добавки за профилактика и корекция на дефицита на витамин D. Могат да се консумират както на празен стомах, така и с храна. Режимът на консумация на витамин D също може да бъде различен – от всеки ден до три пъти годишно (организмът е в състояние да натрупва витамин D и да го използва при нужда). Странични ефекти почти не се наблюдават, освен в случаите на предозиране.

Ето защо е много важно да следвате препоръките и да избягвате едновременната употреба на няколко добавки (например мултивитамини и витамин D поотделно).

Как можем ли по външни признаци да установим недостиг на витамин Д

Симптомите на D-дефицит обикновено се виждат явно само при деца, когато имат рахит. Големи чела, кокалчета на пръстите и удебеления по ребрата.

Но има неща, които не са очевидни: наличие на крампи, особено през нощта. Извиване на краката, наличие на затруднено заспиване или често събуждане, изпотяване на врата и главата.

И винаги трябва да го оценявате като цяло: ако има проблеми със съня, изпотяване. Остра реакция (кучето внезапно излая и вие скочихте), това може да е един от симптомите, че има дефицит на витамин D. На това трябва да обърне внимание всеки, който спазва диети с ниско съдържание на мазнини. Защото тялото им, дори по време на излагане на слънце, не може да произвежда достатъчно витамин D. Тъй като те нямат достатъчно холестерол, за да го произвеждат, както казахме по-рано.

Коментарите са изключени.