Dyson Vassilias
hello@websi-bg.com
Варна, България
21/06/2024

Да знаем повече за това, каква храна може да се предлага от производителите

котешка храна

Единствената цел на евтината котешка храна е да засити глада на животното. Това не носи никаква полза за домашните любимци, а е всъщност точно обратното.

Какво точно не трябва да съдържа котешка храна?

  • Изкуствени багрила.

Цветните пелети могат да бъдат признак за токсични вещества във фуража. Нормалният цвят на храната за домашни любимци е кафяв. За червени и зелени цветове могат да се използват оцветители E122, E128, E129, които причиняват обриви и алергии, както и E 142, E 127, които причиняват рак.

  • Мъгливи формулировки в описанието на композицията котешка хранаа.

Списъкът с продукти трябва да е ясен. Добрият фураж винаги ще показва какъв вид птиче месо се съдържа в фуража и какво се има предвид под странични продукти.

  • Сол и захар

Солта може да доведе до електролитен дисбаланс, докато захарта може да доведе до метаболитни нарушения, диабет и други здравословни проблеми.

Изкуствени консерванти и антиоксиданти в котешката храна

Например, витамин Е действа като естествен консервант.Синтетичните консерванти в състава на храната (Ethoxyquin, BHA, BHT, Propylgallate, Propylen glycol) провокират алергични реакции, а също така причиняват различни заболявания на вътрешните органи. На първо място черния дроб, където се натрупват.

Изкуствените антиоксиданти BHA (E320) и BHT (E321) могат да причинят увреждане на черния дроб, нарушения в развитието и функционирането на мозъка и рак. Етоксихинът се установява в мастните слоеве и черния дроб, причинявайки органни увреждания и кожни неврози.

Празни пълнители

Голямо количество зърно (повече от 20%), картофи, соя, царевица, цвекло. Както и субпродукти от кожа, пера и рога – в случай че заместват месото. Тези продукти се използват за намаляване на цената на котешката храна.

Може ли добрата котешка храна да е евтина?

За съжаление не. И това трябва да се помни добре. Цената на добрата котешка храна не може да бъде по-ниска от цената на продуктите, от които е направен. Следователно всяка храна, която не вреди на тялото, е скъпа. Не всяка скъпа котешка храна обаче е добра. Съставките трябва да бъдат добре и подробно проучени.

Коментарите са изключени.