Dyson Vassilias
hello@websi-bg.com
Варна, България
21/06/2024

Как да изберете правилната козметика за лице за вашия тип кожа

Как да изберете козметика за лице за вашия тип кожа

В много части на страната зимата сее щети върху кожата. Именно заради това трябва да се ползва специална козметика за лице. Когато студеният, сух въздух на открито се съчетае с горещата, суха топлина на закрито, настъпват условия, подобни на Сахара. Добавете към това постоянно миене на ръцете с надеждата да останете здрави от вируси и това е рецепта за суха, сърбяща кожа.

За повечето хора сухата кожа може лесно да бъде отстранена чрез коригиране на рутината им за овлажняване. Но със стотици продуктови опции, откъде изобщо да започнете? За да ви помогнем да решите, помолихме сертифицирани дерматолози от Американската академия по дерматология да преценят най-добрия овлажнител за всеки тип кожа. Ето какво казаха те.

 

Първо, запознайте се с козметика за лице за омекотяване

„Определено няма универсална козметика за лице за всички типове кожа“, казва Ребека Казин, MD, FAAD, сертифициран дерматолог. По-скоро овлажнител – който действа като влага в кожата, както и предотвратява излизането на вода от кожата – може да опише редица различни продукти, включително лосиони, гелове, кремове и мехлеми. Между тях има фини разлики. Гелът често е на водна основа и е по-лек на кожата от лосиона. Кремът е по-плътен и има по-високо съдържание на масло от лосион и гел, което го прави по-хидратиращ. Мехлемът е най-дебелият от всички, което го прави най-ефективен при лечението на суха кожа. Емолиентите в тези овлажнители поддържат кожата Ви мека и гладка.

 

След това познайте вашия тип кожа

Изборът на правилната козметика за лице зависи от вашия тип кожа и тежестта на сухота, която изпитвате. Най-прецизния, персонализиран съвет за вашия тип кожа е полезно да посетите дерматолог. Но за общи цели следвайте това ръководство.

 

Нормална кожа:

Ако изпитвате сезонна сухота на иначе нормална кожа, лосионът като част от козметиката Ви за лице е достатъчен за повечето по-млади хора. С възрастта обаче кожата задържа по-малко влага и се нуждае от повече помощ. Хората в перименопауза и всички на 50 и повече години трябва да използват кремообразен овлажнител.

 

Суха кожа:

Ако кожата ви е склонна към сухота, а зимата го прави още по-чувствителна, то пропуснете лосиона като част от козметиката Ви за лице и изберете нещо по-плътно и по-ефективно. Кремовете ще добавят повече влага към кожата и ще запазят повече вода от лосионите, а мехлемите още повече. Така че някой със суха кожа ще иска да започне с крем или мехлем и да заобиколи напълно лосионите.

 

Мазна кожа:

За някои хора твърде много овлажнител може да запуши порите и да доведе до акне; при хора с черна или кафява кожа акнето може да причини обезцветяване и хиперпигментация. Препоръчва се да пропуснете овлажнителя  от козметиката си за лице или да изберете гел, който е по-лек от другите видове овлажнители.

 

Комбинирана суха и мазна кожа:

Ако имате комбинирана кожа, кожата Ви е суха на някои места и мазна на други – често в това, което се нарича „Т-зоната“.Т-образната област на лицето Ви, която включва челото Ви, носа и брадичката. Тези пациенти да се отнасят към лицето си, сякаш са две лица: овлажнявайте сухите петна и пропуснете мазните зони. Някои хора вероятно не се нуждаят от овлажнител в козметиката си за лице, особено за частта на носа.

 

Намерете най-добрата кометика за лице на пазара.

 

Коментарите са изключени.