Dyson Vassilias
hello@websi-bg.com
Варна, България
21/06/2024

Видове моторни масла по SAE класификация

Видове моторни масла по SAE класификация

Видове моторни масла по SAE класификация

Автомобилната инженерна общност SAE е базирана в САЩ. Тази общност участва в разработването на международна класификация на всеки от различните видове моторни масла според един от основните параметри – вискозитет. Вискозитетът или течливостта на маслото е основният параметър, от който зависи възможността за работа на двигателя при определена температура на околната среда.

SAE означава температурния диапазон, при който е възможно безопасно стартиране и работа на двигателя. Вискозитетът е посочен в произволни единици, колкото по-голямо е числото, толкова по-висок е вискозитетът на маслото. Общо в момента се използват 11 категории вискозитет: 5 летни от 20 до 60 без буквено обозначение, 6 зимни – от 0W до 25W.

Моторните маслата с вискозитет 60W и повече се наричат ​​трансмисионни масла и не се използват в двигатели с вътрешно горене.

Условният код, указващ вискозитета на маслото, дешифрира следните показатели, предоставени от маслото:

Изпомпване на масло от помпа през системата, която осигурява смазване на триещите се повърхности, с изключение на сух контакт. Актуално за зимни и всесезонни видове моторни масла.

Завъртане от стартера по време на стартиране на двигателя с вътрешно горене. Актуално отново за зимни и всесезонни масла.

Нормално смазване на части и механизми при работа на двигателя в различни режими и при продължителна работа на двигателя с вътрешно горене. Актуално за летни и всесезонни масла.

По принцип се използват универсални всесезонни моторни масла, които осигуряват безопасна работа на двигателя в температурния диапазон, посочен в кода.

Стандартното обозначение на всесезонните видове моторни масла е цифра, латинска буква, цифра.

Да дадем пример, масло за всякакви метеорологични условия и е обозначено като 10W-40.

 

W – маслото е приложимо при ниски температури, включително през зимата.

10 – границата на ниската температура, при която маслото осигурява безопасна работа на двигателя с вътрешно горене. Не се бъркайте, 10 не е температура в градуси по Целзий, това е просто индекс.

40 е високата температурна граница, при която маслото осигурява безопасна употреба на двигатели с вътрешно горене. Отново, това не са градуси по Целзий.

Цифрите са показатели за вискозитета на маслото при ниски и високи температури.

 

Топ оферти за различни видове моторни масла тук.

 

Коментарите са изключени.