Dyson Vassilias
hello@websi-bg.com
Варна, България
17/07/2024

За какво помага веществото глутатион и в кои храни се съдържа?

За какво помага веществото глутатион и в кои храни се съдържа?

Резюме

Глутатионът, наричан още GSH, е ендогенен компонент на клетъчния метаболизъм, трипептид, съставен от глицин, цистеин и глутаминова киселина. Обикновено присъства в черния дроб в концентрация от 10 mmol l-1. Той е неразделна част от биотрансформацията на ксенобиотичните вещества и служи за защита на организма от редуциращи агенти. Конюгирането на глутатион (улеснено от семейство ензими глутатион трансфераза). Спомага за детоксикацията чрез свързване на електрофили, които иначе биха могли да се свържат с протеини или нуклеинови киселини. Което води до клетъчно увреждане и генетични мутации.

Докладвано е, че местата на свързване, снабдени с истинска специфичност за GSH. Съществуват в централната нервна система и това удовлетворява основното изискване за разглеждане на GSH като невромедиатор в допълнение към другите му функции.

 

Глутатион в тялото ни

Съобщава се, че глутатионът предпазва от увреждане на човешки RPE клетки. Глутатионът се произвежда в черния дроб след поглъщане на подходящите аминокиселини и храни, съдържащи сяра. Това недооценено водоразтворимо съединение служи като антиоксидант и регенератор на витамин Е и каротеноиди, както и като вътреклетъчен ензим. Тъй като глутатионът се хидролизира в стомаха, се препоръчва добавка с глутатионови бустери. Установено е, че следното повишава глутатиона: N-ацетилцистеин, 600 mg два пъти на ден; метилсулфонилметан, 1000 mg веднъж дневно; S-аденозилметионин (SAMe), 200 mg два пъти дневно; и алфа-липоева киселина, 250 mg два пъти дневно

 

Храни, съдържащи глутатион

Глутатионът, основен антиоксидант в лещата, се намира в храни като лук, чесън, авокадо, кръстоцветни зеленчуци, аспержи и диня. Глутатионът и неговите бустери са тиолови съединения, които улавят свободните радикали. Тези глутатионови бустери включват l-цистеин, липоева киселина и метилсулфонилметан. Глутатионът също щади протеолитичните ензими във влакната на кортикалните лещи. В проучвания от края на 60-те години е доказано, че извлечените зрели катаракти съдържат много ниски нива на глутатион и аскорбинова киселина; това откритие се счита за вторичен аспект на образуването на катаракта. В ретроспекция този дефицит изглежда като предварително събитие и такова, което може да се управлява чрез хранене.

 

Глутатион и Паркинсон

Глутатионът е мощен, естествено срещащ се вътреклетъчен антиоксидант. Нивата на глутатион са значително намалени в substantia nigra на пациенти с ранна болест на Паркинсон. Глутатионът е изпробван като интравенозна инфузия два пъти дневно в малко отворено проучване. По-скорошно двойно-сляпо проучване на интравенозни инфузии три пъти седмично демонстрира положителна тенденция рано, но влошаване на симптомите след прекратяване на лечението. Фаза II клинично изпитване на интраназална система за доставяне на глутатион, която заобикаля кръвно-мозъчната бариера, се провежда в университета Bastyr. Въпреки това, в момента няма достатъчно доказателства за подпомагане на употребата на глутатион при лечението на болестта на Паркинсон.

 

N-ацетил цистеинът е прекурсор на глутатиона и може да помогне за попълване на намалените нива на глутатион в резултат на реактивни кислородни видове, които играят роля в патогенезата на PD.

Прочетете още: „Какво е глутатион и защо го наричат „еликсир на младостта““

Коментарите са изключени.