Dyson Vassilias
hello@websi-bg.com
Варна, България
18/04/2024

NAD+ и ролята му в биологичните процеси и грижата за тялото

NAD+

По какъв начин сиртуините регулират клетъчното здраве с NAD+?

Представете си, че Вашето тяло е голяма стройна организация. В нея работят много хора, които се занимават с много разнообразни задачи, но крайната цел е една и съща – печалба и максимално ефективно реализиране на мисията на организацията. Подобно на организацията, в клетките на нашето тяло има много компоненти, които изпълняват различни задачи и имат крайната цел да поддържат здравето на човека и да функционират възможно най-дълго и ефективно. Точно както организация, чиито приоритети могат да се променят под въздействието на вътрешни и външни фактори, клетките също могат да променят своите приоритети. Някой трябва да управлява компанията и да решава кой какво да прави и кога да промени курса. В организацията това се прави от изпълнителния директор, а в тялото ни на клетъчно ниво изпълнителният директор е сиртуинът NAD+.

Какво е никотинамид аденин динуклеотид?

Никотинамид аденин динуклеотид (витамин B3 коензим), по-често наричан NAD+, играе важна роля в различни ключови биологични процеси, подпомагайки правилното функциониране на всички вътрешни органи.

NAD+ преобразува хранителната енергия в клетъчна енергия, която подхранва вашето тяло и ум. Следователно всяко човешко действие не се случва без участието на NAD+. Тази молекула насърчава производството на АТФ (аденозинтрифосфорна киселина) в митохондриите, действайки като мощен антиоксидант. АТФ е източник на енергия, който осигурява мускулната контракция, нормалното функциониране на нервната система и регулира метаболитните процеси.

Функции на NAD+ в човешкото тяло

Редокс реакции. Те са част от метаболитната система и превръщат храната в енергия, необходима на тялото, за да функционира правилно.

Регулиране на денонощния и метаболитен ритъм. NAD+ поддържа целостта и здравето на ДНК и също така действа като механизъм за контрол на качеството за нови протеини.

Ефект против стареене. NAD+ засяга митохондриите и увеличава дължината на теломерите. Последните са защитни капачки, разположени в краищата на хромозомите, които стават по-къси с възрастта на тялото. NAD+ насърчава активността на протеиновите молекули SIRT (сиртуини), които удължават живота чрез намаляване на случаите на свързани с възрастта заболявания.

  • Поддържане на митохондриалната функция
  • Калциево сигнализиране

Коментарите са изключени.