Dyson Vassilias
hello@websi-bg.com
Варна, България
17/07/2024

Как да отпушите канал със сода за хляб ?

Как да отпушите канал със сода за хляб?

Содата за хляб (натриев бикарбонат) е основен кухненски продукт, който може да направи чудеса за почистване на дрехи, уреди и дори канали, които миришат или са запушени. Естествено срещащо се минерално съединение, содата за хляб може да разтвори минерални отлагания и органични материали като мазнини.

 

Содата за хляб има леки дезинфекционни свойства за борба с бактериите и гъбичките, причиняващи миризми. Редовното почистване със сода за хляб може да предотврати образуването на запушвания. Преди да използвате химически почистващи препарати за дренаж или да разглобите дренажния сифон, опитайте със сода за хляб, за да видите дали върши работа.

 

Инструкции как да отпушите канал

Как да отпушите канал със сода за хляб и оцет

  • Загрейте вряща вода

Загрейте вряща вода в кана за чай на котлона или в голяма мерителна чаша в микровълновата фурна.

  • Изсипете вряща вода и препарат за съдове в канала

Напръскайте малко почистващ препарат за съдове в канализацията и внимателно излейте врялата вода в канализацията. Препаратът за съдове ще помогне за разтваряне на мазни запушвания.

  • Изсипете сода за хляб в канализацията

Изсипете една чаша сода за хляб в канала. Можете да използвате мерителна чаша, за да направите това, или да използвате фуния, ако имате по-малък канал, който затруднява изливането директно в дренажния отвор.

  • Продължете с оцет

Изсипете една чаша дестилиран бял оцет в канала. Не се изненадвайте от звуковата реакция, която възниква. Содата за хляб е алкално вещество, а оцетът е мека оцетна киселина. Когато двете се смесят, те реагират някак драматично, за да се неутрализират взаимно; шуменето, което чувате, е реакцията, която често отстранява запушванията във вашия канал.

  • Изплакнете с повече гореща вода

След като шуменето намалее, изчакайте пет минути. Използвайте това време, за да загреете две чаши вода до кипене. Промийте канала с тази допълнителна вряща вода.

Ако канализацията сега тече, пуснете топла чешмяна вода, за да отмиете всички отпадъци в канализацията. Ако не се оттича, повторете предишните стъпки. Ако наскоро не сте почиствали канала си, може да се наложи да повторите промиването със сода за хляб поне два пъти.

 

Колко често да почиствате канализацията си

Ежеседмично промивайте канализацията с вряла вода, смесена с течен препарат за почистване на съдове. Почистете канала си със сода за хляб веднага щом забележите, че водата се оттича бавно. Можете също така да използвате този процес като метод за редовна поддръжка на вашите канали. Например, ако държите отворена кутия сода за хляб в хладилника си, за да абсорбира миризми, използвайте старата сода за хляб, за да промиете кухненския си канал, когато дойде време да смените кутията.

 

За повече добри идеи как да отпушите канал тук.

Коментарите са изключени.