Dyson Vassilias
hello@websi-bg.com
Варна, България
21/06/2024

Какви са местните порядки, обичаи и храни в Анталия

Анталия

Ето най-атрактивните неща за правене на момента в Анталия, Турция.

Пешеходна обиколка на Стария град, посещение на древните римски руини (едни от най-забележителните в страната!) и разглеждане на красиви каньони и пещери наблизо са едни от най-добрите неща за правене в Анталия в момента. Можете да резервирате обиколка с опитен местен водач (всички водачи трябва да бъдат сертифицирани в Турция) и да прекарате един незабравим ден, потопен в историята и природата на региона.

Акцентите определено са пещерата Дамлатас, древният гръко-римски град Перге, който датира от 3000 г. пр.н.е., и обиколка на този естествен басейн, който можете да намерите в AirBnB.

А споменахме ли, че Анталия е дом на някои невероятни плажове? Не забравяйте да планирате няколко плажни дни по време на пътуването си тук. Някои от най-добрите места са плажът Konyaalti Plahari, Клеопатра, Лара и Патара (ще назовем само няколко).

Местни ястия и напитки

Отдаването на вкусна и уникална турска храна е друга причина, поради която пътниците обичат Анталия. Започнете деня си с турско кафе с гледка към крайбрежието, чай следобед (и вечерта). За нощна чаша изпробвайте вкусовите си рецептори с чаша ракия, местната турска напитка, направена от дестилирани анасонови семена и грозде.

Тъй като Анталия е морска дестинация, не забравяйте да опитате много рибни ястия по време на пътуването си. Пържената риба обикновено се сервира с таханова паста, лимон, олио, сол и чесън. За обяд сутрин опитайте турска салата пияз (като пилаф) и топла филийка бьорек (хляб със сирене).

Обичаи и култура: какво трябва и какво не трябва

Тази част от списъка е важна! Има много малки местни странности, с които трябва да сте наясно, преди да посетите Турция, така че ето малка разбивка на най-полезните неща, които трябва и не трябва да правите в Анталия:

  • Целувка по бузата: обичайно е хората да се целуват по всяка буза, когато се поздравяват. Ако не се чувствате комфортно, добре е да опитате с ръкостискане.
  • Винаги приемайте храна, ако сте в къща на местни жители.
  • Обличайте се скромно, особено в храмовете (жените трябва да покриват главите си, когато посещават джамия).
  • Уважавайте традиционната култура.
  • Уважавайте по-възрастните.
  • Свалете обувките си, преди да влезете в къщата на местен -същото важи за всички храмове.

Също така имайте предвид, че Турция е предимно мюсюлманска страна, жените не трябва да покриват косите си в повечето ситуации, освен когато са в джамия.

Коментарите са изключени.