Dyson Vassilias
hello@websi-bg.com
Варна, България
29/06/2022

Неврохирургията. Същност и значение.

неврохирургията Неврохирургията е клон на медицината, който се занимава с хирургично лечение на патологии на главния и гръбначния мозък. С други думи, неврохирургията се занимава с диагностика, лечение и профилактика на нарушения на централната и периферната нервна система. Широк спектър от проблеми в нормалното функциониране на централната нервна система е свързан с вродени патологии на развитието, различни наранявания, проблеми на съдовата система на мозъка, функционални нарушения и раздразнения на гръбначния стълб и много други.

Кога да се обърнем към неврохирургията?

В повечето случаи човек се обръща към неврохирургията, търси и получава консултация от неврохирург по направление на общопрактикуващ лекар. Личният лекар е забелязал възможни патологии на централната нервна система по време на прегледа на човек или човекът е споделил за определени свои оплаквания. Неврологът предписва лекарствена терапия за централната нервна система или за гръбначния стълб и ако човекът не получи очакван ефект от лечението, се включва и консултацията с неврохирург. Въпреки това, в някои случаи, като изброените по-долу, е необходима първоначална консултация с неврохирург: -Наранявания на главата и гръбначния стълб. -Липса на усещане в крайниците. -Световъртеж, загуба на съзнание, особено след претърпяна травма на главата. -Хернии на гръбначния стълб. -Малформации на мозъка при деца. -Новообразувания в мозъка. -Нарушения в координацията и възприемането на околния свят. Диагностичните изследвания, след които неврохирургът трябва да постави диагноза, са същите лабораторни изследвания на кръв и урина, които са необходими в общата хирургия: пълна кръвна картина, общ анализ на урината, инструментална диагностика, определяне на протромбиновото време и протромбинов индекс. Диагностични изследвания, необходими за диагностика в неврохурургията са: -CT сканиране. -Магнитен резонанс. -Доплерово сканиране на кръвоносни съдове. -Миелография. -Церебрална ангиография. -Електроенцефалография. -Лумбална пункция. Неврохирурзите в клиниките по неврохирургия лекуват следните заболявания: Неврохирургия на гръбначния стълб Дискова херния Прешленна компресионна фрактура Спинална стеноза Спондилолистеза Вертебропластика Хемангиоми на прешлените Как е срещата с неврохирург? В клиника по неврохирургия процедурата е, както следва:
  1. Разговор с пациента (събиране на оплаквания, медицинска история, фамилна анамнеза);
  2. проучване на документацията (предишна проверка, заключения на свързани специалисти);
  3. пълен неврологичен преглед: контрол на обхвата на движение, болка в различни части на гръбначния стълб, запазване на рефлексите и др.;
За да вземе решение за необходимостта от операция, лекарят от неврохирургията ще предпише допълнителни изследвания и тестове. За точна диагноза лекарите от клиниките по неврохирургия разполагат с всички необходими методи за лабораторно изследване. След първоначалния преглед в клиниката по неврихирургия, в зависимост от конкретната ситуация, може да бъдете помолени да направите:
  1. общи изследвания на кръв и урина;
  2. коагулограма;
  3. рентгенови изследвания;
  4. CT и MRI данни;
  5. ултразвукова доплерография и миелография;
  6. при наличие на кистозни образувания или тумори – резултатите от пункции и биопсии.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.