Dyson Vassilias
hello@websi-bg.com
Варна, България
21/06/2024

Как да изберем най-добрата храна за кучета?

храна за кучета

Супер първокласна храна за кучета

Най-добрият избор за собствениците на домашни любимци е храната за кучета, която съдържа необходимите калории, минерали, витамини и хранителни вещества, за да може да се използва като пълноценна диета. Възможно ли е? Да, ако направите правилния избор. Добри опции могат да бъдат намерени в средната ценова категория, но все пак много хора предпочитат да купуват супер първокласна храна за кучета. Ние ви казваме защо.

Тази кучешка храна е доминирана от животински протеин, а не от растителен протеин. Той дава на вашия домашен любимец онези аминокиселини, които не се синтезират в тялото. В растителния протеин такива вещества са или много малко, или изобщо липсват.

Месото съставлява поне 40% от съставките. Това обяснява по-високата цена в сравнение с първокласната храна за кучета. Цената не винаги е показател за качество, но в този случай това правило е наистина справедливо. Производителите използват различни видове месо% пилешко, агнешко, телешко, заешко. Ползите от такава диета са очевидни. Освен това, колкото по-разнообразен е съставът на месото, толкова по-голяма е хранителната стойност.

В супер първокласните храни за кучета има минимум зърнени храни. Има и такива, при които зърнените храни напълно отсъстват. Вашите четириноги приятели са естествено месоядни, храни като соя, царевица, зърнени храни не се усвояват от тялото им. Въпреки това, понякога производителите ги въвеждат в състава на диетата, като по този начин намаляват нейната цена.

Изборът на супер първокласна храна за кучета обикновено е много голям. Производителят има формулировки за различни породи, възрастни домашни любимци и кученца, животни с различни физиологични характеристики.

За какво да внимаваме когато избираме храна?

Първото нещо, на което трябва да обърнете внимание, е съставът на кучешката храна. На този принцип се изграждат повечето рейтинги. Ако говорим за супер премиум храна за кучета, съставът не трябва да съдържа:

  1. антибиотици и хормонални лекарства;
  2. изкуствени оцветители (най-често срещаните са тартразин, азорубин), овкусители и консерванти;
  3. изкуствени подобрители на вкуса.

Нека обясним някои от съставките, които можете да видите в списъка със съставки на опаковката на храната за кучета.

Субпродукти. Някои са полезни, а други не. Производителите ги добавят в храната за кучета, за да заменят изкуствените добавки – това е добре. От страничните продукти домашният любимец получава някои микроелементи и витамини, които не се съдържат или присъстват в мускулното месо в малки количества. Например, именно в хрущялите, връзките и костите се съдържат хондроитин и глюкозамин, които са необходими за функционирането на ставите на животното (особено в напреднала възраст). Има и недостатък. Усвояемостта на такъв протеин е по-ниска, кучетата не го усвояват добре, което може да причини диария.

Дехидратирано месо в храната за кучета. Това е месо, което е претърпяло специална обработка за намаляване на количеството влага и в крайна сметка се е превърнало в месно брашно – така производителите увеличават съдържанието му в супер премиум и някои първокласни храни.

Термокс. Той е антиоксидант, който се намира в храната за кучета. Предпазва мазнините и мастноразтворимите витамини от окисляване, запазва качеството на месото/рибното брашно, като по този начин увеличава срока на годност на фуража. Вреда за здравето на домашния любимец, странични ефекти от термокс не са открити.

Пропил галат (Е310). Това е изкуствен консервант в храната за кучета, който предотвратява окисляването на мазнините. Не се препоръчва да купувате кучешка храна, която го съдържа. Може да причини алергии, проблеми с бъбреците, стомашно дразнене. Консервантът е забранен при производството на бебешка храна.

Тауринът е важна съставка в храната за кучета.

Полезно е за сърдечната система. В храната за кучета съдържанието й е по-ниско, отколкото в формулировките за котки (понижава нуждата от нея), но присъствието е силно желателно.

Внимателно проучете състава на супер първокласната храна, посочен на опаковката. Имайте предвид, че етикет като „с вкус на пуйка“ не означава, че въпросната храна за кучета съдържат птиче месо. Можем да говорим за аромати или овкусители в кучешката храна.

Коментарите са изключени.