Dyson Vassilias
hello@websi-bg.com
Варна, България
21/06/2024

Как да наемете кола правилно?

кола под наем

Кола под наем

Може да има много причини за наемане на кола: ваканция, семейство, пътуване или работа. В ролята на наемател може да бъде както фирма, така и много конкретен гражданин. Съответно, човек най-често взема кола под наем за лични цели, а организация – почти винаги само за бизнес пътувания.

Такива са случаите.

И, разбира се, и в двата случая човек не може да не си задава въпроса: според какви правила се предоставя услугата кола под наем и как да я използвате правилно? Лизингът за физически и юридически лица се различава леко. Като цяло за тях важат същите правила за отдаване под наем на кола.

Определено наемането на кола е много удобно. Но ако не спазвате някои важни препоръки при сключване на договор и избор на автомобил, тогава можете сериозно да страдате от непредвидени последици. И – да страдате и много финансово.

Трябва внимателно да разгледате съдържанието на договора, тъй като колата изисква постоянна поддръжка и по време на нейната работа винаги има риск от злополука. Наемодателите се опитват да се освободят от възможно най-голяма отговорност и да я прехвърлят на наемателя.

Ето защо трябва да знаете как да наемете кола правилно и как да не носите отговорност за абсолютно всичко.

Необходими документи за наемане

Списъкът с документи за наемане на превозно средство не е много дълъг. Особено за физически лица. Те трябва да предоставят само шофьорска книжка и документ за самоличност.

Но представителят на организацията, за да получи кола под наем, ще се нуждае от Устав и учредителни документи под формата на заверени копия, плюс паспорт на представителя, паспорт на водача и шофьорска книжка.

И в двата случая потенциалният наемател най-вероятно ще трябва да попълни специален въпросник и да въведе там информация за участие в произшествие, шофьорски опит, цели за наемане и т.н. По-добре е да не въвеждате невярна информация в него. Информацията от въпросника ще бъде проверена от наемодателя за известно време и ако има несъответствия, договорът просто няма да бъде сключен с лицето.

А ако човек иска да наеме кола в друга държава?

Това също обикновено не създава проблеми. Разбира се, случва се страната домакин да има специални изисквания към наемателите. Въпреки това, в повечето градове по света списъкът с предоставените документи за наемане на кола под наем е приблизително същият.

Коментарите са изключени.