Dyson Vassilias
hello@websi-bg.com
Варна, България
21/06/2024

Какъв материал за килим да изберем

материала на килима

Какъв да бъде материала на килима?

Освен имотите, от които се нуждаете, ще внесе специална атмосфера в интериора. Всеки материал има своя собствена енергия и тактилност. Докосването до вълна, вискоза или коприна ще ви даде съвсем различно усещане – и е важно да изберете най-приятното.Освен това материала на килима ще подчертае текстурата на мебелите и пода.

Между другото, ако имате красив дървен под, не се страхувайте да го „скриете“ с килим. Текстурата на дървото от квартала с правилно подбран килим само печели, изпълвайки се с нови цветове и става още по-благородна.

При избора на килим за интериора, нашите декоратори винаги се съобразяват с нюанса и текстурата на пода, така че полученият ансамбъл да изглежда перфектно. В резултат на това ще получите стилен интериор и целия комфорт, който може да даде един килим.

Избора на орнамент на килима

Не знаете кой орнамент да изберете при избора си на килим? Сигурни ли сте, че е трудно да ги комбинирате в интериора?

Ето малък лист за помощ, за да си помогнете в избора си, кой модел отговаря на различни стилове:

  • Флорален – класика, неокласика, прованс, кънтри, шаби шик, еклектичен. Малък флорален модел килим ще създаде усещане за богатство и лукс. Голям – свежест и простор.
  • Дамаск – класика, неокласика, барок, империя, бохо, еклектика. Този модел килим създава атмосфера на изтънченост, дори помпозност. Когато има много от него, може да изглежда „запушено“, но ако използвате малко дамаска, това ще придаде на дома Ви необикновена елегантност.
  • Геометричен модел – арт деко, класика, таванско помещение, скандинавски стил, минимализъм, Баухаус, етнически, фюжън. Има много геометрични модели в килимите. Големите правят атмосферата в стаята свободна, външният вид „почива“ върху тях. Малките внасят силна динамика и фокусират вниманието.
  • Тропически – еклектичен, бохо, етнически. Такъв орнамент в килима внася екзотична нотка и придава на интериора енергичен вкус.
  • Естествен стил – такъв е скандинавският стил при килимите, неокласика, средиземноморие, арт деко, еклектика. Имитацията на текстури от пясък, камък, мрамор, природни пейзажи в стила на килима ще направи стаята свежа, ще я изпълни с естественост и спокойствие.
  • Абстрактен стил килими – минимализъм, северен стил, неокласицизъм, еклектика, Баухаус. Абстрактният орнамент при килимите също може да бъде много различен, но неизменно носи усещане за свобода, лекота и вдъхновение.

И ето 4 лесни правила за това как да комбинирате модели килими в интериора:

  1. Ярката рисунка е най-добре поставена на неутрален фон. Например килим с шарка ще изглежда добре на обикновен под.
  2. Нека един орнамент в килима доминира, докато други се допълват. Доминиращият орнамент обикновено е най-големият и най-забележим, докато останалите са по-неутрални и по-малки.
  3. Всички модели се нуждаят от поне един общ цвят. Тогава те хармонично ще изглеждат един до друг.
  4. Комбинирайте не повече от 4 орнамента в една стая.

Какъвто и украшение за килим да изберете, той сам ще предложи решение за останалото и ще ви позволи да „изградите“ такъв интериор, какъвто искате.

Вземете решение за материала, от който е изтъкан Вашият килим.

Сега килимите се изработват от десетки материали – естествени и синтетични.

Първите са неизменно луксозни и притежават всички предимства на естествен произход: естественост, приятна текстура и автентичност. Това са овча вълна, коприна и памук.

Вторите килими са практични и хипоалергенни. Например, акрил или полиестер.

И има материали за изработка ма килими от ново поколение, които съчетават красотата и тактилната нежност на природата с издръжливост. Изработени са от естествени влакна чрез химическа и механична обработка. Това са най-екологичните материали до момента, органично чисти и безопасни. Те включват модал, тенсел, евкалипт и бамбукова коприна.

Коментарите са изключени.