Dyson Vassilias
hello@websi-bg.com
Варна, България
21/06/2024

Ефектът на виното върху здравето

виното

Най-общо казано за виното. Изследванията за ползите и ефектите му върху здравето се провеждат от учени от дълго време. Съществуващите мнения за ефекта на виното върху здравето могат да се изключват взаимно: някои смятат виното за почти лек за всички болести, докато други нареждат виното като не особено полезен продукт. Това различно мнение продължава повече от сто години, като се започне от медицинската концепция за хроничен алкохолизъм през 1849 г., през 1933 г. дори е въведена забрана за продажба на алкохолни напитки (включително вино) в Съединените щати, позовавайки се на факта, че болестта се оказа по-силна от лекарството.

Негативни последици от виното

Разбира се, че прекомерната употреба на вино може да доведе до различни негативни последици: заболявания на вътрешните органи, психични разстройства, алкохолизъм. Но дори и водата, ако изпиете пет литра наведнъж, може да причини бъбречна недостатъчност, например. Може би примерът с водата може да Ви се види прекален, идеята е, че умереността е много важна.

Докато изучават ефектите му върху здравето, учените се натъкват на така наречения „френски феномен“ – въпреки факта, че французите ядат голямо количество мазни храни, страната има нисък процент на сърдечни заболявания. По-късно се доказа, че причината за това е умерената консумация на червено вино. От този момент започват по-подробни изследвания за ползите от виното.

Виното е изключително сложно органично образувание, получава се в резултат на ферментацията на гроздов сок. Съдържа около 600 сложни химикали, благодарение на които напитката придобива своя уникален вкус и аромат.

Съществуват доказателства, че виното намалява риска от развитие на ракови тумори. Пектините, съдържащи се във виното, допринасят за отстраняването на тежките метали от тялото. Виното съдържа елементи, които коригират нивото на инсулин в кръвта, което е особено важно за хора с диабет и жени, които следят теглото си, тъй като високото ниво на инсулин в кръвта повишава апетита.

Говорейки за полезността на виното, трябва да се подчертае, че червеното вино не е по-полезно от бялото вино, то имат някои специфични свойства, които едното има и няма (или има в по-малка степен) другото. Също така имайте предвид – отлежалите бели вина отстъпват по отношение на количеството хранителни вещества на младите вина.

Съдържание:

Вода. Това е най-чистата вода, която преминава във вино от гроздето.

Етанол. Това е основният (но не единствен) алкохол, който се намира във виното. Образува се от гроздова захар по време на процеса на ферментация. Колкото по-високо е съдържанието на етанол, толкова по-сладко е то.

Захар. Или по-скоро захари: те също са различни във виното. Видът зависи от съдържанието им: сухо, полусухо, сладко (десерт).

Киселини, превърнати във вино по време на ферментация: винена, ябълчена, оцетна (и др.)

Танини. Вещества, които създават стягащо усещане в устата.

Антоцианини. Цветни зеленчукови гликозиди, които придават цвят на младите вина.

Ароматни вещества, витамини и хранителни вещества.

Съдържанието на горните вещества зависи от вида, метода на производство и времето на отлежаване. И въпреки периодичните изказвания за опасностите от виното като алкохолна напитка, последните проучвания на учени показват, че умерената консумация на вино предпазва човек от много болести. Пиенето на 2-3 чаши седмично нормализира кръвното налягане и предотвратява образуването на кръвни съсиреци и атеросклеротични плаки.

Коментарите са изключени.