Dyson Vassilias
hello@websi-bg.com
Варна, България
21/06/2024

Топломери за къщи и апартаменти

Топломери за къщи и апартаменти

Топломери за къщи и апартаменти

Управляващото дружество (топлинен счетоводител) се занимава с монтаж на домашни броячи. Показанията на устройството се вземат и се разделят на всички регистрирани наематели на жилищната сграда, свързани са с площта на апартамента и се вписват в разписки. За да плащате само за това, което консумирате, си струва да обърнете внимание на броя на апартаментите. Те обаче могат да се монтират само при хоризонтално разпределение на отоплителната система, когато всеки апартамент има отделен вход. В съвременните строящи се къщи този вид отоплителна система е проектирана, така че наемателите влизат в апартаментите, които вече са оборудвани с топломери.

Ако отоплението е организирано вертикално, с помощта на щрангове – както в стари къщи, ще трябва да поставите специални устройства, наречени топлоразпределители, за всеки радиатор на водно отопление. Топлоразпределителите изчисляват каква част от общата консумация на топлина се отчита от конкретно отоплително устройство поради разликата в температурата на радиатора и вътрешния въздух. Дистрибуторите имат редица недостатъци: висока грешка, непрозрачно изчисляване на сумата за плащане за жителите, както и възможността за изкуствено намаляване на показанията на измервателния уред. Тези устройства могат да се разглеждат като временна мярка за преминаване към pokartarny отчитане на топлината.

Индивидуално отчитане на топлината

Важно е да се има предвид, че прехвърлянето на потребителите към индивидуално топлинно отчитане се извършва само при условие, че 50% от всички наематели искат да инсталират домашен електромер. За съжаление, ако само един човек иска да монтира персонален топломер в цяла жилищна сграда, той няма право да го направи.

Инициатор на преминаването към новата схема може да бъде общото събрание на наемателите или управляващото дружество. В първия случай собствениците на апартаментите подават колективно заявление до управляващото дружество за прехвърляне на къщата на индивидуален топломер. Във втория CM събира подписите на наемателите, които са съгласни с предложението.

Тогава управляващото дружество поръчва проект за реконструкция на отоплителната система. Той задължително трябва да премине държавна експертиза. А в някои случаи и съгласуване с организацията за топлоснабдяване и извършва нейната промяна самостоятелно. Или с помощта на специалисти по монтаж.

Принципът на отоплителната система

Съвременната система за снабдяване с топлинна енергия на домовете се основава на движението на охлаждащата течност върху отоплителните уреди и в същото време пренасянето на запаса от топлинна енергия в околната среда. Като охлаждаща течност се използва обикновена вода, която е претърпяла специална химическа подготовка и пречистване, чиято цел е да намали съдържанието на калциеви и железни соли в състава му.

Принципът на работа на конвенционалния радиатор за отопление е прост. Горещата вода влиза в горната му част, разпределя се на секции и тече надолу по тях, докато се охлажда. Колкото по-хладно ще се охлади охлаждащата течност по време на това движение, толкова повече топлина ще се пренесе в стаята. Интензивността на отделянето на топлина също зависи от разликата в температурите на охлаждащата течност и отопляемото помещение.

С други думи, за по-добро и по-ефективно отопление, охлаждащата течност трябва да се нагрява колкото е възможно повече. Трябва да се помни, че повърхността на радиаторите трябва да бъде безопасна за хора и предмети в близост, което означава, че те не трябва да бъдат прекомерно нагрявани и изгарящи. Обикновено нагревателите имат повърхностна температура от 70-75 градуса по Целзий.

Но отоплението на помещението зависи от количеството охлаждаща течност. Ясно е, че чаша чай, загрята до 90 градуса по Целзий, не може значително да повлияе на температурата на въздуха. Дори в малка стая. В същото време е възможно да се осигури постоянно нагряване на радиаторите. Само ако охлаждащата течност се държи в нея постоянно и поддържа зададената температура.

Как работи топломерът – информация тук на сайта на Техем!

Коментарите са изключени.