Среща с Мишел Уелбек - 2 част


През 2001 Уелбек публикува Платформата, където се разказва за туристическа агенция, която решава да рекламира секс-туризма в Тайланд. В романа това довежда до атака на мюсюлмански екстремисти. Някой от идеите на главния му герой (Всеки път когато чуя, че палестински терорист, дете или бременна жена са застреляни в Ивицата Газа, ми става добре от факта, че вече има един мюсюлман по-малко) довежда до обвинения в женомразие и расизъм. Питам го: От къде тази смелост да пишете всичко това? О, лесно е. Преструвам се, че съм мъртъв.

По време на интервюто тече представянето на Платформата, момент в който Уелбек прави своето известно изказване: Най-глупавата религия е исляма. Беше осъден от група за граждански права, но спечели делото позовавайки се на свободата на словото. Не мисля че мюсюлманите са хора, които се обиждат от всяка дума. Виж, с евреите, които са готови да открият зрънце антисемитизъм навсякъде, това не е така. Не бих искал същото да е при мюсюлманите. През 2005 Уелбек публикува Възможност за остров, където разказва за бъдеща раса от клонинги.

Като се има предвид репутацията на Уелбек, който се напива и налита на жените, които го интервюират, ми беше леко притеснено докато натисках звънеца на вратата на скромния му парижки апартамент. Но през двата дни, които прекарахме заедно, той беше изключително вежлив и доста срамежлив. Носеше стара памучна тениска и чехли, стана ясно че страда от хронична екзема. Прекара по-голямата част от времето седнал, пушейки. Опитва се да спре да пуши по четири кутии на ден с помощта на електронна цигара. Говорихме на френски и съвсем малко на английски, език, който Уелбек разбира отлично. Всеки един от въпросите ми биваше посрещан с гробно мълчание, докато всмукваше от цигарата със затворени очи. Неведнъж се зачудих дали не е заспал. В крайна сметка отговорът щеше да се появи с монотонност, която нарастна съвсем леко на втория ден. Последвалите това интервю мейли бяха очарователни.

Уелбек печели множество големи френски литературни награди, макар и да не успява да се сдобие с Гонкур, нещо което мнозина негови съграждани смятат за крайно неоснователно. Публикува няколко тома с поезия и есета. Някои от стиховете му са превърнати в песни, които Уелбек изпълнява в парижките нощни клубове. Първата дама на Франция, Карла Бруни-Саркози също записа песен по негови стихове. Наскоро, Бернар-Анри Леви другият известен и мразен от цяла Франция интелектуалец сътрудничи с него по проекта Обществени врагове, размяна на писма между двама мъже, които ще се появят следващата зима. Последният му роман La Carte et le Territoire ще излезе във Франция този септември.

Необвързан в момента, Уелбек има два развода зад гърба си и син от първия си брак. От 2000 година той живее на западния бряг на Ирлансия, а летата си прекарва в къщата си в Андалусия.