Нещо за четене в нощта на Вси Светии


Рещихме покрай някои празници да добавяме тук списък с подходящи, уловили духа им книги. Коледа и Вси Светии са чудесни поводи да прекарате една тиха и спокойна вечер с хубава книга в ръка. Нашият списъкът няма да е много дълъг, но за сметка на това обещаваме да бъде пълен с класически, страшни истории и ... неща. Като онези, които може би се крият в дънера на някое старо дърво или голяма купчина паднали есенни листа, докато вървим натам по тъмна алея в парка, някоя есенна вечер. Преди обаче да продължим към списъка ще добре да разкажем малко повече за това как се появил празника Вси Светии.

Древните келти празнували своята Нова година - Samhain в края на октомври, когато прибирали последната си реколта. Те вярвали, че в нощта срещу Нова година се отваря границата между мъртвите и живите и сенките на починалите през изминалата година навестяват земята, в търсене на живи тела, в които да се вселят. За да се предпазят от сенките, хората гасели огъня в огнищата и се опитвали да изглеждат колкото се може по-страшно - обличали животински кожи и глави, надявайки се да изплашат привиденията.На духовете оставяли храна, за да се нахранят и да не настояват да влизат в дома им.

През 853 г. сл. Хр. папа Григорий IV утвърдил 31 октомври като ден на Вси Светии, ден за прослава на всички християнски светци и мъченици, който в страните с голямо келтско население естествено съвпаднал и се смесил с традиционно съществуващия езически празник. Хората продължавали да отбелязват деня в навечерието на празника на Вси светии, палели огньове и чествали Samhain и деня на Помона - богинята на дърветата и плодовете. В средновековния английски език наричали празника All Hallows’ Eve или съкратено Halloween както се нарича в САЩ и до днес

Ето ги и нашите предложения. Те са точно 31 на брой:

1. Дървото на Вси Светии - Рей Бредбъри

2. Интервю с вампир - Ан Райс

3. Франкенщайн - Мери Щели

4. Легендата за Слийпи Холоу- Уошингтън Ървинг

5. Разкази - Едгар Алан По

6. Книга за гробището - Нийл Геймън

7. Нощна смяна (разкази) - Стивън Кинг

8. Екзорсистът - Уилям Питър Блати

9. Странният случай на др Джекил и мистър Хайд - Р.Л. Стивънсън

10. Празникът на Вси Светии - Агата Кристи

11. Призрачна история - Питър Строб

12. Гадателят - Мирча Илиаде

13. Влюбеният дявол - Жак Казот

Към 2 част на списъка
http://www.dmtinc.cl/imagenes/1Fc7k.png