Интервю с Артър Кларк - Втора част


Кого бихте заточили в паралелна вселена?

Адвокатите и свещениците!

Ако не давахте в момента това интервю, с какво щяхте да се занимавате?

Щях да сънувам. Сега се налага да спя по 16 часа на денонощие, но се радвам на сънищата, които ме спохождат. Може и да съм в инвалидна количка, но съзнанието ми е свободно да броди навсякъде. Срещнах много приятелски настроени динозаври снощи ...

Какво е най-скъпоценното Ви притежание?

Ще се наложи да избирам между мъничко лунен прах, контрабандно донесен от НАСА (не питайте от кого!), хартиена чаша от Титаник, както и копие на книгата ми Фонтаните на рая летяла в космическа совалка ...

Какво ново изобретение бихте искали да видите?

Времеглед (бел. прев.), с който да можем да видим какво се е случило в миналото и може да се случи в бъдеще, но без да ни рискуваме с пътешествия. The Light of Other Days (2001) се основава на тази идея.

Ако можехте да пътувате навсякъде във Вселената, във всеки един период от време, кога и къде бихте отишли и защо?

Бих искал да присъствам на първия контакт с извънземни, ако се предположи, че те не са толкова неприятни, колкото хората.

През 2003 г. се твърдеше, че има растителност на повърхността на Марс. Смятате ли, че в действителност е така?

След изучаване десетки на изображения, върнати от последните мисии до Марс открих изображения, които много приличаха на бананови дървета.Там има сезони, което предполага, най-малкото, растителност. Разбира се това трябва да се провери и се надявам да се случи скоро. Ако е вярно, това би помогнало при заселването на Червената планета един ден.

Все още ли подкрепяте студения термоядрен синтез?

Десетилетие или повече продължавам да подкрепям тези нови експерименти с енергия, въпреки че ще мине време до големите търговски резултати. Аз с нетърпение очаквам окончателната присъда по тази афера. Щях да съм разочарован, ако студеният термоядрен синтез се беше оказвал поредния любопитен лабораторен експеримент. Но това изглежда малко вероятно - нещо толкова романтично означава единствено и само голям пробив. Разбира се, ако този огромен излишък от енергия се овладее, това би сложило край на ерата на изкопаемите горива, край на притесненията за промените в климата, би променило геополитическата структура на нашата планета.

Има ли някакви други идеи, извън основните, които Вие подкрепяте?

Аз съм застанал зад идеята за космическия асансьор [кабел, предназначен за транспортиране на материали от Земята в космоса] преди повече от 30 години, като се започне от момент, когато хората не можеха да потиснах смеха си. Аз още живея с идеята за пътуване във времето и многобройните светове - където всичко, което може да се случи се случва.

Бихте ли избрали за себе си криогенно замразяване?

Нямам никакво желание да бъдат замразени или съхранен по някакъв друг начин. В градината в Коломбо се намират гробовете на няколкото ми домашни любимци, и един ден - макар и да не мога да се надявам това да се случи след дълго време - моята собствена пепел ще бъде депозирана там.

Какво е вашето послание към младите мислители, учени и писатели на света днес?

Помнете трите закона на Кларк:

1) Когато изтъкнат възрастен учен твърди, че нещо е възможно, той е почти сигурно има право. Когато той заявява, че нещо е невъзможно, вероятно е в грешка.

2) Единственият начин да се открият границите на възможното, е да се мине