корица на Краят на вечносттаКликни за да
увеличиш
7 лв
Повече за
Айзък Азимов »

Краят на вечността

Поръчай тази книга Добави в количката Краят на вечносттаВиж всички книги от този автор »Прочети повече за този автор »АнотацияОписание


„Краят на Вечността“ e роман антиутопия от Айзък Азимов, в който се разглежда тенденцията за прекомерна защитеност и изолираност на съвременния човек от собствените му грешки. Книгата е написана през 1955 г.

Авторът изследва какво би се случило, ако група хора се сдобие със способността да "редактира" грешките на другите, като променя миналото им без тяхното знание и с мисълта, че прави това за тяхно добро. В романа ясно проличава субективността на понятията Добро и Зло и се очертава необходимостта както от правилни, така и от погрешни решения в живота на човека.

Романът е типичен представител на стила "Деус екс машина" (разкази с неочакван край) и леко контрастира с типичния за Айзък Азимов научен стил.

Книгата е публикувана в САЩ през 1955 г. Варненското издателство "Г. Бакалов" я издава на български език през 1981 г. в превод на Невена Златарева-Чичкова като № 30 от поредицата "Галактика".

Ако харесвате Айзък Азимов, разгледайте също книгите:

» Голото слънце - 1984г.