Джон Гришам снимка

Джон Гришам


Джон Гришам (роден на 8 февруари 1955 г. в Арканзас) е известен писател на съдебни трилъри. Той е сред най-високотиражните съвременни писатели. Романите му освен с изключително умело изградени сюжети се отличават и със солидните си фактологически проучвания. Това им придава особено информативен характер. Според някои критици това е най-ценното им качество. Гришам е често сочен като пример за комерсиален автор на не особено качествена литература. Върху няколко от неговите романи са направени изключително успешни филми (например „Фирмата“).

Джон Гришам е роден в Джонсбъро, Арканзас. Има 4 братя и сестри. Баща му работи в строителството, а майка му е домакиня. Семействто често се мести, докато накрая през 1967 г. се установяват в Саутхевън, Мисисипи, където Гришам завършва гимназия Саутхевън. Той играе като куотърбек във футболния отбор на училището. Насърчаван от майка си, той чете много книги, като любимият му автор е Джон Стайнбек.

През 1977 г. Гришам се дипломира в щатския университет в Мисисипи. Докато учи там, той започва да си води дневник, който по-късно много му помага за писането на романи. Той завършва право в Мисисипи през 1981 г. В университета авторът започва да се интересува от наказателно и гражданско право. Той практикува в Саутхевън, където поема предимно случаи, касаещи гражданското и наказателното право, като представлява разнообразни клиенти. Като млад юрист той прекрава доста време в съда.
Виж всички книги от Джон Гришам »