Джек Лондон снимка

Джек Лондон


Джек Лондон, чието истинско име е Джон Грифит Чейни, е роден на 12 януари 1876 година. Смята се, че баща на Джек Лондон е астрологът Уилям Чейни, с когото майка му Флора Велман живеела, когато забременяла. Не е известно дали двамата са били законно женени, тъй като повечето граждански документи в Сан Франциско били унищожени в следствие на пожарите след земетресението през 1906 година. Чейни поискал от нея да направи аборт, което тя отказала, а той не пожелал да поеме отговорност за детето. Флора изпада в депресия и се опитва да се застреля. За щастие не е сериозно ранена, но е с временно умопомрачение. След като ражда, Флора поверява бебето на бившата робиня Вирджиния Прентис, която е основната майчина фигура в живота на писателя дълго време. През 1976г, Флора се жени за ветерана от Първата Световна война, Джон Лондон и взима детето да живее при тях. Семейството се установява в Оукланд, където Лондон завършва училище.

Когато Джек Лондон е на 21 години, попада на стари статии във вестниците за опита за самоубийство на майка му и за биологичния си баща. Пише му писмо, на което Чейни отговаря, че не може да му е биологичен баща, защото е импотентен, че неговата майка е поддържала връзка с друг мъж и тя била тази, която го е напуснала, когато той поискал от нея да направи аборт. Лондон остава много разочарован и съсипан от отговора на баща си, няколко месеца по-късно напуска Калифорнийския университет в Бъркли, където учи до момента и заминава за Клондайк. Тук времето му е посветено на грижа за здравето, тъй като и Джек, както много други мъже, заболява от скорбут. Венците му отичат и той губи четири предни зъба. Постоянната болка засяга мускулите и белязва лицето му, което след това винаги му напомняло за тази битка с болестта.

Джек се завръща в Калифорния през 1898 година и започва усилено да работи върху това да публикува своите творби. Когато му предлагат пет долара, за да отпечатат първата му история, той почти се отказва от писането. Малко след това обаче кариерата му потръгнала, тъй като започнал да публикува в списания, имащи за цел широката публика. През 1903 година, Лондон продава книгата си „Дивото зове” за 750 долара, а правата за книгата продава на Макмилан. Тяхната кампания прави Джек Лондон богат човек.

Джек Лондон се жени за Елизабет Мадърн през 1900 година, на същия ден, когато е издаден „Синът на вълка”. През следващите две години се раждат двете им деца, Джоан и Беси. Четири години по-късно обаче двамата се разделят, като изтъкват като причина несъвместимост на характерите. След развода си с Елизабет, Лондон се жени за Чармейн Китридж през 1905 година.

Доста често Джек Лондон е обвиняван в плагиатство, не само защото е толкова успешен автор, но и заради неговите методи на работа. Например през 1901, в един и същи месец се появяват “Moon Face” на Джек Лондон и “The Passing of Clock-eye Blacklock” на Франк Норис. Откритите прилики в двете истории, Джек обяснява с това, че са базирани на един и същ случай. Година по-късно се оказва, че по това време и Чарлз МакЛийн е публикувал история на базата на същата случка.

Много източници описват смъртта на Джек Лондон като самоубийство. Този извод също така се счита за слух или спекулация. Смъртният му акт сочи като причина заболяването урелия, в следствие на силни бъбречни болки, каквито могат да се причинят от камъни в бъбреците. Той наистина изпитвал огромни болки и бил на морфин, и съществува такава възможност да е взел прекалено голяма доза, която да е причинила смъртта. Така Джек Лондон умира на 22 ноември 1916 година, на верандата на своето ранчо.
Виж всички книги от Джек Лондон »