Бернард Клавел снимка

Бернард Клавел


Бернар Клавел е роден в бедно семейство в източна Франция. На 14 годишна възраст той е бил принуден да напусне училище, тъй като родителите му не са могли да плащат за образованието му. Бъдещият писател се е заел със самообразование, докато е работел какво ли не.

След Втората световна война Бернар Клавел започва упорито да пише, а през 1956 г. е публикуван неговия първи роман „Нощен работник”, който веднага привлича вниманието на критиката и на читателите. Критиците определиха тогава романа като „душераздирателна изповед”. „Тази моя книга е вик, нанесен на хартия само за няколко дни и нощи” – признава Бернар Клавел в предсловие към второто издание на романа си.

Бернар Клавел си избира своеобразен начин за писане – той създава серии от романи за живота в различни френски региони или романи за различни исторически събития.

На дебютния роман на Бернар Клавел обърнаха сериозно внимание Ерве Базен и Арман Лану, техните съвети изиграха значителна роля в развитието на писателския талант на Бернар Клавел. Романът „Нощен работник” положи начолото на серия от романи през 1962-1968 г.

Бернар Клавел написа повече от 40 романа, част от които са екранизирани. През 1968 г. Бернар Клавел стана лауреат на наградата „Гонкур” за романа си „Плодовете на зимата”. От 1971 г. Бернар Клавел стана и член на академията Гонкур.

Бернар Клавел е типичен пример за писател, който напълно необосновано бе подминаван при разпределянето на Нобеловите награди за литература. След време липсата му сред лауреатите ще бъде определяна като огромна грешка...
Виж всички книги от Бернард Клавел »